Trainingen voor uw organisatie
Traningen op Maat
Ik bied momenteel trainingen aan over onderwerpen die mij erg nauw aan het hart liggen. De trainingen die ik momenteel geef hebben de volgende thema's:
Stressbewustzijn en Vitaliteit en de rol van Stress & Burnout (zie training 'Energiek op het werk')
Zelfzorg en Resilience (zie training 'Stressproof')
Trainingen op maat kunnen gaan over (een combinatie van) de volgende onderwerpen:
Stress, Burnout en ons Zenuwstelsel
Mindfulness en Meditatie
Persoonlijke Ontwikkeling (o.a. grenzen, zelfliefde, emoties, overtuigingen, perfectionisme, waarden en doelen)
Breathwork en Bodywork (Fascia Tools)
Yin Yoga, Sivananda (Hatha) Yoga of Ashtanga Yoga
Stiltedag of Stilte Retreat
Stressproof: Zelfzorg en Resilience
In deze uitgebreide praktische cursus oefenen cursisten met allerlei vormen van self-care, om zo hun ultieme self-care routine op te bouwen. Veel mensen leven met stress, maar beschikken niet over effectieve tools om hun mentale, emotionele en fysieke welzijn te waarborgen. Of ze kennen de tools wel, maar weten niet hoe ze deze effectief kunnen toepassen.
De cursus richt zich vooral op het ervaren van de oefeningen en het ontwikkelen van een self-care routine die goed past bij de deelnemers. Dat kan namelijk voor iedereen anders zijn. Om te weten wat bij je past, moet je de oefeningen alleen wel eerst ervaren. In de lessen gaan we oefenen met verschillende oefeningen, en na elke les is er huiswerk om thuis te gaan oefenen en ervaren.
In deze cursus:
brengen we de huidige zelfzorg van de deelnemers in kaart (les 1);
brengen we de (zelfzorg-) behoeften van de deelnemers in kaart (les 1);
oefenen we met tools om het hoofd tot rust en op orde te brengen, zoals journaling, dankbaarheid en meditatie (les 2 en 3);
oefenen we met verbinding maken met ons lichaam, door yoga te beoefenen en door in ons lichaam te komen door bodywork (les 4 en 5);
oefenen we met oefeningen om stress omlaag te brengen en ons systeem tot rust te brengen, door middel van ademwerk en mindfulness oefeningen (les 6 en 7);
en gaan we evalueren welke oefeningen het meest effectief zijn voor de deelnemers (iedereen is immers anders en heeft baat bij andere vormen van zelfzorg), zodat iedereen tot zijn/haar ultieme self-care routine kan komen. Deze les behandelt ook het onderwerp: ‘hoe bouw je een nieuwe gewoonte?’ en bevat voorbeelden van hoe een ochtend-, avond- of pauze-routine er uit kan zien (les 8).
Bij de cursus hoort een werkboek (print/digitaal in overleg) en er is ook online toegang tot audiobestanden om thuis verschillende oefeningen begeleid te volgen. In overleg kan er ook een besloten online community worden aangemaakt waar deelnemers elkaar kunnen motiveren en elkaar vragen kunnen stellen, en waar ‘challenges’ kunnen worden aangemaakt die deelnemers kunnen afvinken, wat kan werken als een stok achter de deur om actief met het huiswerk aan de slag te gaan.
De cursus kan worden gegeven in het Nederlands of in het Engels, of beide parallel aan elkaar. Dit betreft een 8-weekse cursus.
Energiek op het werk: Stressbewustzijn en Vitaliteit
In deze interactieve cursus gaan we op zelfonderzoek uit en gaan we met elkaar in gesprek. We hebben gesprekken over hoe we stress ervaren en in welke situaties, hoe we merken dat we gestresst zijn, welke ervaring we (eventueel) hebben met overspannenheid en/of burnout en we delen we strategieën met elkaar die we toepassen om hiermee om te gaan.
Ook deel ik mijn eigen ervaringen over burnout en geef ik een uitleg over wat stress is, hoe burnout- klachten te herkennen zijn en wat je kunt doen als je merkt dat je burnout-klachten hebt of ziet dat iemand anders die heeft. Dit zal ook deels worden besproken in gespreksvorm, en we brainstormen samen over hoe we dit zouden aanpakken. Dit zorgt dat de deelnemers eigenaarschap ervaren over de opgedane kennis en oplossingen, zodat ze dit ook kunnen toepassen en meenemen in hun leven.
We doen tevens oefeningen om inzicht te krijgen in onze eigen ‘batterij’ (in hoeverre geven de dingen die we doen ons energie?) en de connectie met ons lichaam: voelen we onze grenzen aan? Hoe voelt dat? En luisteren we daarnaar?
Ook gaan we journalen; we kijken bijvoorbeeld naar onze overtuigingen die tot stress leiden: moeten we alles van onszelf perfect doen? Mogen we niet falen? Betekent werken voor ons 8 uur per dag productief zijn voor de baas of mogen we ook rust en pauze nemen?
De opbouw van een training over stress en burnout is als volgt:
Week 1: Wat is stress en hoe merk je stress op?
Week 2: Burnout: herkennen en actie ondernemen
Week 3: Eerste Hulp Bij Stress
Week 4: Inzicht in jouw ‘batterij’
Iedereen die weleens stress ervaart ofwel in een burnout-situatie zit is welkom bij deze cursus.
De cursus kan worden gegeven in het Nederlands of in het Engels, of beide parallel aan elkaar. Het betreft een cursus van 4 weken. Indien u een speciale focus van de training wenst, is dit ook zeker mogelijk.
Op basis van mijn (jammer genoeg) ervaringsdeskundigheid, mijn kennis over de nervus vagus en mijn achtergrond in de psychologie vind ik het belangrijk om te delen wat stress met je kan doen. Ik denk dat het voor iedereen die in de rat race van het werkzame leven in Nederland zit, belangrijk is om te weten:
hoe je kunt omgaan met dagelijkse stress op een manier dat je je lichaam niet (lange tijd) overvraagt;
hoe je de symptomen kunt herkennnen als je écht even gas terug moet nemen;
wat je kunt doen om op de rem te trappen.
Er zijn zowel lichamelijke als mentale signalen die kunnen wijzen op overspannenheid of (een vroeg stadium van) een burn-out.
Lichamelijke signalen kunnen onder andere zijn:
hoofdpijn
nekpijn
niet goed kunnen (in-, door- of uit)slapen
vermoeidheid/je uitgeput voelen
Mentale signalen kunnen onder andere zijn:
verminderde concentratie
het gevoel hebben minder overzicht te hebben
verslechterd geheugen
minder motivatie, vaker 'geen zin' hebben
Stiltedag of Retreat
In ons leven zijn tegenwoordig nog weinig momenten van stilte te vinden. Er is altijd wel iets wat we moeten doen, iemand die ons nodig heeft, of een to- do die we nog moeten afvinken.
Om een tegenwicht te bieden tegen deze eindeloze stroom van input, die op lange termijn ons systeem kan uitputten, kunnen de deelnemers op een Silent Retreat van één of twee dagen, compleet tot rust komen. Het doel is om weer verbinding te maken met onszelf, los van de dagelijkse afleidingen die normaal onze aandacht opeisen.
Het programma bestaat uit yoga (Hatha & Yin) meditatie, ademwerk, journaling en/of eenwandeling in de natuur en gezonde en voedende maaltijden. Het idee is om het lichaam een algehele reset te geven en het de mogelijkheid te geven om de opgebouwde spanningen van de afgelopen tijd los te laten. Omdat het voor velen de eerste keer in stilte is, begeleiden we je ook bij hoe je kunt omgaan met de stilte.
Het voordeel van stilte
Wanneer we met elkaar praten of online zijn verbonden, dragen we altijd een soort masker; we willen leuk/slim/gezellig/vriendelijk overkomen. In de stilte kunnen we volledig loslaten wat anderen mogelijk van ons denken en ons geheel op onszelf focussen. We kunnen bijvoorbeeld makkelijker onze aandacht geven aan wat we voelen en wat we nodig hebben.
Velen zullen het een spannende uitdaging vinden om in stilte te verblijven, dat begrijpen we! Daarom zou je eerst kunnen beginnen met één dag. Zo kunnen de deelnemers bekend raken met de stilte.
Het aanbod bij een één-daagse retreat is inclusief een gezonde lunch (brood, soep en salade), gezonde snacks en onbeperkt water en thee. Bij een twee- daagse retreat kan in overleg een overnachting worden inbegrepen en zullen er meerdere maaltijden zijn inbegrepen in het programma. De locatie kan in overleg worden gekozen.
Silent Retreats kunnen worden gegeven in het Nederlands of in het Engels. Het betreft een één of twee-daagse retreat.